Suomen luonnon päivä 31.8.2024: Metsämieliretki Västanfjärdissä

Lähtö: Västanfjärdin uuden kirkon parkkipaikka. Kirkkokaari 4, 25830 Västanfjärd

Kesto: kello 11-14

Kuvaus: Tiesitkö, että jo varttitunnin luonnossa oleilun jälkeen sydämen leposyke rauhoittuu ja verenpaine sekä stressihormonipitoisuus laskevat? Suomen luonnon päivän lähiluontoretkellä nautitaan luonnosta ilman suorittamista. Retken aikana kuulet, kuinka jo pienilläkin vinkeillä voit nauttia luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista entistä enemmän.
Retkellä koetaan luonto kaikilla aisteilla ja rauhoitutaan nauttimaan hetkestä.

Metsämieliretkellä yhdistetään luonnon terveysvaikutukset mielentaitoja vahvistaviin harjoituksiin. Metsämieli koostuu läsnäolo-, rentoutus-, virkistys-, voimavara- ja mielentaitoharjoituksista.
Ota retkelle mukaan: metsäkävelyyn sopivat jalkineet, säänmukainen ulkoiluasu ja päähine, vesipullo, istuinalusta ja eväät. Nautimme eväitä Jarslgårdin jatulintarhassa.

Tapahtuma on ilmainen ja ei tarvitse ilmoittautua. Retki on suomeksi opastettu.

Tulee mukaan Suomen luonnon päivään!

Retkenvetäjä eräopas Sirle Teterin (puh. +358 413107754)

Suomen luonnon päivä

Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi. Vuonna 2023 Suomen luonnon päivä olikin jo vakiintunut liputuspäivä.

Suomen luonnon päivänä tehkää luontoretkiä, liputtakaa luonnolle, pelastakaa pörriäisiä, tehkää Sibeliusbokseja tai esitelkää lempilajinne! Voitte myös kerätä mustikoita ja leipoa vaikka mustikkapiirakan, kattaa metsänväelle juhla-aterian, pitää oppitunnin metsässä tai nukkua yön ulkona! Pääasia on, että Suomen luonnon päivänä nautitaan Suomen luonnosta!

Juhli luonnonpäivä yksin, perheen, kavereiden kanssa tai tulee mukaan Luonnonsuojeluliiton Kemiönsaaren luonto ry paikallisyhdistyksen järjestämään lähiluonnon tapahtumaan, jota tukee August Ludvig Hartwallin säätiö.

Järjestämme Suomen luonnon päivän tapahtuma Kemiönsaarella Nivelaxissa Sofia-päiväkodin lapsille. Lähdemme retkellä päiväkodin lähimetsään, jossa on erilaisia rastitehtäviä (mm. luonnon tuntemusta ja tutkimista, metsämuskaria ja metsäjumppa).

Toinen tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille. Vietämme Suomen luonnon päivää Kemiönsaarella Västanfjärdissä 31.08.2024, jossa Sinulla on mahdollisuus osallistua Metsämieliretkelle. Retkestä on lisätietoa ylempänä tällä sivulla.

Metsän ja luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvoinnin vahvistajana on tehty viime vuosina monia tutkimuksia ja selvityksiä. Tutkimusten mukaan ihmisen aivot ja keho reagoivat luontoon osittain automaattisesti. Jo pelkkä metsässä oleilu, ulkoilu tai liikkuminen vaikuttaa fysiologisesti kehon ja mielen palautumiseen. Luontoympäristössä sydämen syke, hengitystiheys ja verenpaine laskevat. Keho viestittää mielelle kaikki hyvin –signaaleja. Positiiviset tunteet lisääntyvät ja negatiiviset vähenevät. Luonnossa olosuhteet ovat siis otolliset rauhoittumiseen, läsnäoloon ja virkistymiseen. Niinpä metsä on luontainen paikka myös mielentaitojen harjoittamiseen. Metsämieli-menetelmä yhdistää metsäluonnon luontaiset terveysvaikutukset sekä mielentaitojen harjoittamisen myötä saavutettavat hyvinvointivaikutukset.

Metsämieli-harjoitukset etenevät aistimusten ja havaintojen tunnistamisen kautta omien reaktioiden, tunteiden, ajatusten ja tulkintojen tutkisteluun. Harjoitukset etenevät omien reagointi- ja ajatusmallien tunnistamisen sekä hyväksymisen kautta itsensä kehittämisen polulle.

Nykyisessä elämänrytmissä tunnistamme erityisesti työelämässä paljon uupumista, tietotulvaa, tiedon käsittelykapasiteetin ylikuormitusta ja jatkuvan tarkkaavaisuuden ylläpitämisen tarvetta. Haasteet jatkuvat monen kotiympäristössä. Median maailma ja virtuaalinen elämä verkkomaailmassa vyöryttävät ärsyketulvaa myös kotisohvalle.

Vastaavasti luontoympäristön autenttisuus ja tasaisempi ärsykevirta tuottavat enemmän kaikki on hyvin –reagointia ja mielihyvähormonien aikaansaamia tunnekokemuksia kuin monikanavainen ärsykevirta.

Kaupunkiympäristössä on luontoympäristö paljon enemmän monitahoisia ärsykkeitä, liikettä, ruuhkaa ja muuttuvia tilanteita. Metsän on todettu auttavan väsymyksestä palautumisessa. Metsän ärsykkeet ovat ennustettavissa, eivätkä ne ole ristiriitaisia tai monimerkityksellisiä, kuten kaupunkiympäristön välkkyvät valot, mainosten symbolit ja
tutumpi metsäympäristö mahdollistaa aistien ja aivojen palautumisen.

Erässä tutkimuksessa kävi ilmi, että jopa lyhyt luontokontakti työpäivän aikana vähensi stressiä ja sairausoireita. Koko päivän mittaisen luontoliikunnan vaikutukset mielialaan kestävät useita päiviä. Kaikki erilaiset luontoalueet kohottavat mielialaa, mutta vesistöjen
läheisyydessä vaikutus oli voimakkainta.

Luonnossa on kiinnekohtia kaikille aisteille yhtä aikaa. Voit pysähtyä katsomaan puun runkoa ja aistimaan sen tuoksua. Voit kiipeillä puunrungolla, tunnustella puun kaarnaa tai nojata puuhun. Luonnon tuoksut, värit, äänet ja maaston muodot jalkojen alla pitävät huomion nykyhetkessä. Arjen kuormituksista tai työtehtävistä eroavat virikkeet palauttavat aivoja, joten metsä antaa aivoille lempeää aivojumppaa. Luontoelementtejä käytetäänkin tietoisesti monissa rentoutumisympäristössä ja -menetelmissä.

Luonto on edullinen ja monipuolinen hyvinvoinnin latauspaikka lähellä suomalaisia. Siellä keho ja mieli toimivat yhdessä. Luonto rauhoittaa, virkistää ja lataa voimavaroja. Luonto motivoi liikkumaan, sillä lempeä ja elvyttävä luontokokemus kannustaa liikkeelle silloinkin, kun voimat ovat vähissä tai arki on kiireistä. Luontohetket olisivat paikallaan erityisesti
silloin, kun tunnet tarvitsevasi vetreyttävää liikettä, hengähdystä arjen keskelle, läsnäoloa ja aikaa omille ajatuksille. Kehon ja mielen luontaisella kuntosalilla voit kuulostella voimavarojasi ja liikkua itsellesi sopivalla tahdilla ja tavalla.

Tule mukaan Suomen luonnon päivään!